Peça del Mes Juliol

Peça del mes (Juliol 2019): Les dones i l’aparat

La peça del mes de juliol és la màquina de cosir per a calçat. Es tracta d’una màquina d’inicis del segle XX fabricada per l’empresa nord-americana The Singer Manufacturing Company (fundada el 1851).

L’aparat era la fase del procés de fabricació de calçat on es preparaven i cosien els diferents trossos de pell que donarien forma a la futura sabata. En aquesta fase hi trobam un conjunt de tasques successives: el rebaixat, que consisteix en disminuir la grossor de la vora dels talls que han d’anar acoblats; el trepat, consistent en ornamentar amb foradets la pell; i el repuntat, mitjançant el qual s’uneixen, cosint-los, els diferents talls de pell.

Des que existeixen referències a la fabricació del calçat, l’aparat sempre ha estat una tasca lligada al sexe femení. Algunes de les dones aparadores treballaven a les fàbriques, però també va ser molt comú el treball domiciliari. Aquesta va ser una pràctica molt convenient pels empresaris ja que en moments de forta demanda, contactaven amb les dones perquè fessin feina des de ca seva amb unes condicions laborals pitjors a les que tenien les operàries de les fàbriques: tenien una retribució més baixa, cobraven a escarada (quan no hi havia feina no cobraven res) no cotitzaven a la Seguretat Social i no tenien dret a vacances ni assegurança en cas d’accident.

Aquesta màquina, la 29-K1, s’acciona mitjançant un pedal (situat a la part inferior) que posa en funcionament el sistema de corretges i volants que desplacen l’agulla de cosir en moviments ascendents i descendents. A la part inferior de la màquina també trobam la inscripció “SINGER” i a un lateral les inicials de l’empresa, “USMC” (United Shoe Machinery Company), entrellaçades. L’arribada d’aquestes màquines a Mallorca durant les darreres dècades del segle XIX agilitzà la producció provocant-ne un augment. Moltes màquines com aquesta foren utilitzades tant a les fàbriques de calçat com a les cases particulars de les dones que realitzaven tasques d’aparat.