crispina-mascota

Crispina, la nostra mascota

El Museu del Calçat i la Indústria d’Inca compta, des de desembre de 2019, amb una mascota que guia els joves de la família al llarg de l’exposició permanent.
Na “Crispi” va néixer dins una família de màquines sabateres; els seus pares, la Màquina de Cosir Soles i la Polidora, volgueren que ella també fes feina a la fàbrica. La seva vida transcorria entre patrons, tacons i pells. Li agradava el món dels humans, de com la gent es movia al ritme de la sirena d’aquella fàbrica, el renou dels carrers plens de persones, que amb una senalla plena de galletes d’oli o una panada anaven a fer feina.

Escoltava amb atenció les converses entre en Tomeu, el patronista, i en Toni, el tallador, però eren les aventures de na Rosa, na Catalina i na Magdalena, les repuntadores, que juntament amb en Tòfol, l’encarregat de fer el “reparto”, les que més li agradava escoltar… els dissabtes de ball al Mercantil, les reunions a l’Espanyol o els diumenges de Fires. Però en un tancar i obrir d’ulls el món es capgirà, unes noves màquines anomenades Ordinadors reemplaçaren a totes aquelles màquines velles i rovellades. Na Crispineta, talment una gran superheroïna, les va poder rescatar, i avui llueixen com mai al Museu del Calçat i de la Indústria d’Inca, on ella mateixa és l’encarregada d’explicar-nos a tots nosaltres la vida d’un temps esvaït.

 

Núria Lara Ramírez
(5è de primària, Col·legi Beata Francinaina Cirer)

Documentació relacionada