Revista Moda y Línea

Calçat i moda

L’evolució del calçat des de les formes més tradicionals fins a les més modernes ha anat sempre relacionada amb els canvis en la indumentària de cada època. A Mallorca, l’abandonament de la vestimenta tradicional –una de les peculiaritats més admirades pels viatgers del segle XIX– va ser acompanyat de la introducció de models de calçat més d’acord amb les tendències internacionals. Amb el temps, a mesura que el vestit tradicional va anar quedant relegat a usos folklòrics, també les sabates van començar a notar influència dels dissenys estrangers, ja que els fabricants de la comarca van adaptar models italians i francesos a les seves produccions de calçat.

De fet, durant les dècades dels 40, 50 i 60 del segle XX, la revista MODA Y LÍNEA, editada a Mallorca per Miquel Trobat, va ser la publicació de referència en moda del calçat a Espanya. Oferia una amplíssima informació sobre les tendències en l’àmbit regional i internacional. Els dissenyadors de més renom hi publicaven els seus models, i es mostrava com calçaven els personatges famosos de cada moment. La publicació incloïa també reportatges i anuncis de màquines, complements i objectes auxiliars de tota mena per a la fabricació del calçat. A més, MODA Y LÍNEA permetia als seus lectors la possibilitat de confeccionar ells mateixos els models apareguts en les seves pàgines mitjançant l’encàrrec del patró corresponent al model desitjat. A les últimes pàgines de la publicació s’anunciava l’Acadèmia Tècnica Trobat, dirigida pel mateix editor de la revista, que es basava en l’ensenyament per correspondència de modelatge i patronatge de calçat dirigit “a tots dos sexes”.

Al Museu del Calçat i de la Indústria es pot apreciar, i fins i tot fullejar, una selecció d’exemplars de la revista MODA Y LÍNEA i d’altres publicacions similars, sorgides entre les dècades 40 i 60 del segle XX.