Exposicions

 

EXPOSICIONS ACTUALS
Exposició temporal |RESKATE (del 5 de març al 31 de desembre de 2020)
Exposició RESKATE Quan pensam en indústria, pensam, segurament, en màquines, sirenes, cadenes de muntatge, renous i fum. Però la vertadera essència de la indústria, no sols de la del calçat, sinó la de totes les indústries del món, no és la maquinària, sinó el capital humà que la fa possible. Si les màquines són el cos de la indústria, les persones que hi treballen darrera són la seva ànima. A Inca, com a moltes altres ciutats industrials, molts d’homes i dones van crear una genuïna xarxa de treball des de la que es va formar una comunitat de treballadors i treballadores que conformaren, en molts de casos inclús de manera literal, una veritable família. De fet, l’autèntica força de la indústria va ser el treball comunitari de tot un poble remant en la mateixa direcció per fer créixer l’economia i el benestar de la zona.

Reskate Studio presenta la instal·lació “Comunitat”, realitzada específicament pel Museu del Calçat i de la Indústria partir de la construcció d’ una cambra obscura que permet recrear la foscor i lluminositat necessària per mostrar, amb pintura fotoluminescent, dues versions d’una mateixa imatge que simbolitzen les dues cares d’una mateixa realitat. El mural està concebut com una mena d’homenatge a la individualitat de cada un dels treballadors i treballadores que amb el seu esforç i il·lusió van contribuir al desenvolupament d’una indústria que avui en dia lluita per sobreviure en un món globalitzat on el canvi en el tipus de consum dificulta el manteniment dels models de producció de calçat tradicional. Rere la fredor d’una cadena de muntatge, rere cada sabata acabada, s’amaga el treball de tota una comunitat que en l’actualitat reivindica tornar a ostentar el paper protagonista que un temps va tenir el calçat.

Entrau i deixau-vos seduir pels detalls del mural, amb la llum encesa i amb la llum apagada, i experimentau amb la llum de la llanterna dels vostres mòbils, a fer un dibuix efímer que desapareixerà quan es torni a encendre la llum. Amb la vostra participació també vosaltres podreu sentir-vos membres de la nostra particular comunitat.

Exposició permanent | LA HISTÒRIA DE LA SABATA I DE LES SEVES INDÚSTRIES AUXILIARS A MALLORCA
El passat mes de novembre de 2018, el museu reinaugurà la seva exposició permanent amb un nou i renovat discurs museogràfic on es posa en valor la indústria i la manufactura del calçat, tant a Mallorca com a la comarca del Raiguer.

L’exposició conta la història de la sabata i de les seves indústries auxiliars a Mallorca, des del segle XIII fins a l’actualitat, i s’organitza en varis eixos: l’elaboració artesanal del calçat, el procés de mecanització, les indústries auxiliars, els sabaters i sabateres, el calçat i la moda, i la publicitat. També compta amb una wunderkkammer particular, una espècie de gabinet de curiositats on es recull una fantàstica col·lecció d’objectes, a banda de la Sabateca, un espai didàctic per a infants i joves.

 

 

 

 

 

PRÒXIMES EXPOSICIONS
Exposició temporal |ASINCA (inauguració: 2021)
Més informació pròximament.
HISTÒRIC
Exposició temporal | JUNAJO SALAS: RERA LA PETJADA (del 5 de desembre de 2019 al 29 de febrer de 2020)
Què hi ha rere la petjada? Quina història s’amaga rere la sabata que cada un de nosaltres elegim dur? El calçat que portam, personalíssim complement de vestir, és un fidel reflex del que som: xerra dels nostres gustos, de les nostres preferències, d’on venim, cap a on anam, el que projectam ser, etc.

L’artista Juanjo Salas (Cáceres, 1968) presenta una selecció de otografies que s’emmarquen dins la corrent de l’anomenada “fotografia de carrer” (street photography), on l’artista cerca el moviment, la rapidesa de l’acció i la captació de l’instant precís. Juanjo Salas, que pren com a referència a fotògrafs de la talla de Cartier-Bresson o Sebastião Salgado, cerca la bellesa en les petites accions quotidianes que passen desapercebudes i que omplen d’insòlita harmonia els carrers pels que passam cada dia. En aquesta exposició vos convidam a que escriviu baix les fotografies la història que creis que s’amaga rere cada un dels personatges a partir de l’observació de les sabates que duen i de l’escena que els envolta. Pot ser basta una paraula, una sensació, però la vostra aportació és imprescindible per completar i donar sentit a aquesta exposició.

Exposició temporal | LIUDMILA LÓPEZ DOMÍNGUEZ I ALTRES 100 ARTISTES CUBANS: ASCENSO EMPINADO-PROFUNDAMENTE SUPERFICIALES (del 13 de setembre al 24 de novembre de 2019)  
El Museu del Calçat i de la Indústria es vesteix de son cubà per presentar l’exposició “Ascenso empinado” de la reconeguda artista Liudmila López Domínguez (La Habana, 1977). Amb ella, l’espectador podrà endinsar-se en una visió molt personal del món del calçat basada en l’exaltació de la feminitat des de la sensibilitat particular del país de l’artista. L’essència caribenya també es podrà sentir intensament a partir de la segona proposta expositiva: “Profundamente superficiales”, formada per una selecció d’obres de 100 artistes cubans inspirats en els dissenys de sabates elaborats prèviament per Liudmila López per la XI Bienal de l’Havana.

López presenta una tria d’obres des de la maduresa artística assolida. Escultures en petit i gran format que la cubana utilitza per convertir un dels complements de moda més tradicionalment atribuïts a la feminitat de la dona en objecte artístic. Com la mateixa artista indica, el més significatiu aquí és el sentit que ha guanyat l’obra en l’experiència de confrontació amb diferents cultures i regions i el potencial que la seva història personal, i les d’altres dones li han brindat. Liudmila López explota les possibilitats ofertes per la tecnologia del tall i gravat amb làser de planxes d’acrílic, un material que li ofereix transparències, elegància i aparent fragilitat però que, al mateix temps, es materialitza en estructures sòlides, complexes per les seves solucions tècniques i un rigorós disseny.

Liudmila López Domínguez és membre de la Unió Nacional d'Escriptors i Artistes de Cuba (UNEAC), ha realitzat més de 30 exposicions personals a Cuba i la resta del Món; i ha participat en més de 100 mostres col·lectives a Austràlia, Itàlia, Espanya, Àustria, Mèxic, Estats Units, Puerto Rico, Veneçuela, República Dominicana, Perú i Cuba, així com en fires d’art contemporani.

Exposició temporal | ANTONI SOCÍAS: ENTRE L’ART I LA INDÚSTRIA (del 7 de juny al 4 de setembre de 2019)
L’exposició “Antoni Socías: entre l’art i la indústria” és un exercici de revisió crítica de la pròpia producció de l’artista, a partir de la conjunció de diferents dissenys de sabates amb obres d’art directament relacionades amb ells i viceversa.

Antoni Socías (Inca, Mallorca, 1955) deixa traslluir en certa manera els seus orígens familiars vinculats molt estretament a la indústria del calçat a Inca, agrupant en genealogies d’idees diverses obres artístiques, que van inspirar al seu dia una de les col·leccions més torbadores de les mítiques sabates de la marca Make Up, creada el 1988 per Guillem Ferrer i annexionada a la marca Camper a l’any 1991.

Antoni Socías ha combinat durant molts anys la seva tasca artística amb la feina de comunicador i/o dissenyador per a les marques Yanko o Camper i, ocasionalment, per Carmina Shoemaker. Ha exposat en múltiples països i la seva obra es pot trobar en col·leccions tan importants com les del Museu Nacional d’Art Reina Sofia, Museu Artium Vitòria, Es Baluard, Fundació La Caixa, Fundació Sunyol i Centre Galego d’Art Contemporània, entre moltes altres.

Descarrega el catàleg de l’exposició.

Exposició temporal | COLOMBIA, TIERRA DE LUZ (del 7 al 16 de maig de 2019) 
L’Ajuntament d’Inca i el Consolat de Colòmbia a Palma inauguren l’exposició “Colombia, tierra de luz”, en commemoració i solidaritat amb les víctimes del conflicte armat de Colòmbia.

Es tracta d’una exposició de fotografies de Santiago Escobar-Jaramillo, arquitecte i fotògraf per la Universitat Nacional de Colòmbia i membre de l’Associació de Fotògrafs Urbans de Londres i la de la FUJIFILM Colòmbia, artífex de l’exposició composta per 21 fotografies i un documental dedicat a les famílies de les víctimes de la violència i a les persones desplaçades a causa del conflicte armat en aquell país. L’artista utilitza la llum com a component material i emocional de la reconstrucció de la vida.

L’exposició es complementa amb la projecció de dos audiovisuals: “Mateo” (2014) de María Gamboa Jaramillo, el proper dijous 9 de maig a les 19 h; i “Chiribiquete” (2017) de Carlos Arturo Ramírez, el pròxim dimarts 14 de maig a les 19 h.

Exposició temporal | CALZAR-ALZAR (del 19 de juliol al 3 de desembre de 2018) 
Tash-Art Rugs Project va néixer com un projecte artístic per dissenyar i produir estores concebudes com a peces de col·lecció. Les estores, que reprodueixen creacions dels artistes Rafa Forteza i Albert Pinya, són autèntiques obres d’art elaborades a mà en els tallers artesans de l’Índia.

Rafa Forteza és hereu de la tradició gestual i informalista europea de la segona meitat del segle XX i considerat un dels creadors més reveladors de la plàstica espanyola contemporània. Per la seva banda, el treball d’Albert Pinya parteix d’una ingenuïtat intencionada i irònica que aconsegueix desmantellar les estructures perverses de la realitat; ha desenvolupat ràpidament un estil propi i identificable, en què aplica els codis de la cultura popular, del còmic, de la il·lustració i una meditada estètica ingènua que amaga un tractament precís dels temes que explora.

 

 

 

 

 

 

 

Exposició temporal | esKITSCHos (del 13 d’abril al 7 de juliol de 2018) 
Toni Pons, junt a la seva dona Inés Català, començaren una profusa col·lecció de sabates singulars de totes les mesures, colors, formes i procedències a partir del 1975.

El calçat és el protagonista indiscutible d’una col·lecció que es mostra en totes les formes imaginables. Alguns dels objectes exposats no tenen més finalitat que la de ser contemplats. Altres, però, són objectes pensats per a ser usats quotidianament. Tan sols cal acurar un poc la mirada per adonar-se’n de que aquests objectes aparentment inservibles són en realitat cossiols, clauers, encenedors, etc. Hi ha també sabates de princesa del conte de la Ventafocs, sabates amb imatges religioses, fantàstiques reproduccions de sabates d’arreu del món i souvenirs de Lluc, Galicia, Madrid, Portugal o Holanda que indiferentment prenen forma d’esclops com si fossin quelcom de característic de cada un d’aquests indrets.

 

Exposició temporal | PELOTAS (del 19 d’octubre de 2017 al 31 de març de 2018) 
La poesia visual amb objectes és un gènere amb molta tradició. Quinze artistes de la Societat de Collage de Madrid, comissariats per Ramón Úbeda, han afrontat el repte de que aquests objectes siguin unes sabates «Pelotas».

A principis del segle XX, artistes com Duchamp o Warhol van veure en l’objecte una nova manera d’expressió artística que s’oposava als convencionalismes heretats de l’art tradicional. Objectes descontextualitzats del seu hàbitat natural van passar a ocupar les sales d’exposició, estimulant així el debat entorn de la redefinició de l’art.

Avui, altres artistes continuadors d’aquesta idea, presenten uns treballs plens de lirisme i enginy inspirats en les sabates «Pelotas», un dels models més emblemàtics de la famosa marca inquera Camper, convertit en una icona reconeguda a nivell internacional. Va sortir al mercat el 1995 com una alternativa a la sabatilla esportiva com calçat urbà, inspirada en l’estètica «retro» de les velles pilotes de futbol, bàsquet o rugbi fabricades en cuir i cosides a mà.