expopoletas

PELOTAS

La poesia visual amb objectes és un gènere amb molta tradició. Quinze artistes de la Societat de Collage de Madrid, comissariats per Ramón Úbeda, han afrontat el repte de què aquests objectes siguin unes sabates «Pelotas».

A principis del segle XX, artistes com Duchamp o Warhol van veure en l’objecte una nova manera d’expressió artística que s’oposava als convencionalismes heretats de l’art tradicional. Objectes descontextualitzats del seu hàbitat natural van passar a ocupar les sales d’exposició, estimulant així el debat entorn de la redefinició de l’art.

Avui, altres artistes continuadors d’aquesta idea, presenten uns treballs plens de lirisme i enginy inspirats en les sabates «Pelotas», un dels models més emblemàtics de la famosa marca inquera Camper, convertit en una icona reconeguda en l’àmbit internacional. Va sortir al mercat el 1995 com una alternativa a la sabatilla esportiva com calçat urbà, inspirada en l’estètica «retro» de les velles pilotes de futbol, bàsquet o rugbi fabricades en cuir i cosides a mà.