8728abc3-4862-4a31-bbe7-2e699628a5fa

Peça del mes (octubre 2020): “Les estrelles de bàsquet necessiten sabates a mida”

La peça del mes de tardor va ser presentada per l’exjugador de bàsquet Fernando Romay i el former Pep Rotger el dissabte 31 d’octubre.
Està formada per les formes de fusta dels exjugadors de bàsquet Fernando Romay Pereiro (La Coruña, 1959) i Fernando Martín Espina (Madrid, 1962-1989). Aquestes foren fabricades pel former Pep Rotger Seguí (Selva, 1960) a mitjans dels anys vuitanta, qui les ha donat recentment al Museu.
Aquestes formes amaguen una història ben curiosa. Degut a la mida dels seus peus, els dos exjugadors de bàsquet (que aleshores militaven a les files del Reial Madrid), hagueren de venir a Mallorca per aconseguir unes sabates de la marca Yanko. El problema era que a la tenda de Yanko de la capital, on compraven habitualment els jugadors de la plantilla del Reial Madrid de bàsquet, no hi havia sabates de les talles de Romay (un 56,5) i Martín (49) per la peculiaritat dels seus peus: els d’en Romay perquè eren molt llargs, i els d’en Martín perquè eren molt amples.
Les sabates de Romay i Martín només podien realitzar-se de manera totalment artesanal, ja que no encaixaven en els esquemes de la fabricació industrial perquè les màquines de tornejar no fabricaven formes tant grans. És per això que el former Pep Rotger els hi hagué de mesurar-los els peus de manera manual (amb una cinta, un llapis i un paper) i fabricar-los les formes de manera de la manera tradicional (tallant la fusta amb ganivets i raspalls).
Sobre els motius de l’elecció de sabates mallorquines, Romay, que es va retrobar el 31 d’octubre de 2020 amb el former Pep Rotger al nostre museu en un emotiu encontre per a presentar la peça del mes, va explicar: “vaig venir a Inca per fer-me unes sabates perquè aquí es fabricaven les millors sabates del món”. Romay també es quedà sorprès de l’emotivitat que existia en el món del calçat a la comarca: “allò important és fer el que sigui amb il·lusió: com aquests sabaters, que a un poble del cor de Mallorca han aconseguit fabricar les millors sabates del món”. Ara el Museu del Calçat i de la Indústria té l’honor d’exposar aquestes formes que mostren l’inici del procés per a la fabricació de les sabates més grans realitzades mai a Mallorca.