Peça del Mes juny 2019

Peça del mes (Juny 2019): Els famosos mocasins Kiowa

La peça del mes de juny és la màquina d’emmotllar mocassins Kiowa. Es tracta d’una màquina dels anys setanta del segle XX fabricada per l’empresa italiana Torielli (fundada el 1924 a Vigevano, Itàlia) i distribuïda a Inca (Mallorca) i Ciutadella (Menorca) per Curtidos Fluxá (1963-2000).

Els mocassins de tipus Kiowa foren inventats als Estats Units als inicis del segle XX, inspirant-se en el calçat utilitzat pels aborígens nord-americans (de fet, rep el nom de la tribu dels Kiowa). Aquest tipus de calçat es caracteritza per envoltar el peu com si d’un guant es tractes, el que li atorga molta flexibilitat i adaptabilitat. Però la seva fabricació requereix un alt grau d’especialització, tractant-se d’una sabata molt laboriosa. Aquests mocassins estan composts de dues parts: el “corte” (la part superior), realitzat amb dues peces (el mocassí i la pala) cosides a mà i dues peces més (el viu i la talonera) cosides a màquina.

Aquesta màquina, la Torielli RSM/80, funciona amb electricitat i disposa de quatre motlles metàl·lics en forma de peu que tenen com a funció emmotllar mocassins Kiowa (fins a dos parells a la vegada). Els motlles estan plens de petits forats per facilitar la transmissió de la calor, essencial perquè el “corte” s’estiri. Una vegada estirat el “corte” es pot procedir a muntar la sola. En la part superior de la màquina trobem el panell de control per accionar els motlles i controlar la pressió.

Moltes d’aquestes màquines foren utilitzades a les diverses fàbriques d’Inca i de la comarca del Raiguer que es dedicaren a fabricar aquest tipus de sabata, com Calçats Amer, Calçats Belard, Calçats Rimaica o Yanko. Els mocassins Kiowa, tot i que varen tenir molt d’èxit als Estats Units i als països punters del continent europeu des de les primeres dècades del segle XX, no arribaren a Mallorca fins als anys seixanta, de la mà de la firma Yanko (Inca, 1961). Tengueren un èxit immediat en vendes, ja que en uns anys on encara no existien les esportives, esdevenien una sabata molt fàcil de posar i molt còmoda.