Peça del mes Maig 2019

Peça del mes (Maig 2019): Les parts d’una sabata Goodyear

La peça del mes de maig és un quadre elaborat per Pep Rotger Seguí en el que es mostren de manera molt visual les diferents parts de la sabata tipus Goodyear. Es tracta d’un quadre realitzat a principis dels anys noranta del segle XX, i ara ha estat donat al Museu pel seu autor. Pep Rotger Seguí, sabater de professió especialitzat en les formes, va realitzar aquest quadre, i altres de similars, mentre treballava a l’antiga fàbrica de sabates Yanko. Aquests quadres eren exposats a les tendes (molts d’ells a Japó on es venia molt aquest tipus de calçat) per a que els clients poguessin apreciar millor com s’havia fabricat la sabata que compraven.

La sabata del tipus Goodyear, que, en paraules de Pep Rotger és considerada “el Ferrari de les sabates” per la seva gran qualitat, va ser inventada al Regne Unit per Charles Goodyear el 1872. Es caracteritza per tenir una doble costura que uneix, d’una banda, el cos de la sabata a la vira, i de l’altra, un segon repuntat exterior que fixa la sola en aquesta peça. Aquesta sabata de gran qualitat destaca per ser molt confortable i resistent i ha estat –i segueix sent– una de les sabates més fabricades a la comarca del Raiguer.

En el quadre es poden observar les diferents parts de la sabata del tipus anglès vega (el model més representatiu que es fabrica amb el sistema de cosir Goodyear): des de la forma dibuixada, fins a la sabata final partida per la meitat, passant pels talls de pell, la palmilla, el forro, la plantilla, el contrafort, la vira, els fils de cosir, la sola i l’aparat, la sola i el tacó. Totes aquestes parts ens mostren la gran complexitat que caracteritza aquest tipus de sabata i la gran quantitat d’operacions que es requereixen per fabricar-la.