Peça del mes

Peça del mes (Abril 2019): Màquina d’encunyar en circular

Aquesta màquina de meitat del segle XX, fabricada per l’empresa Siemens Industria Eléctrica, s’utilitzava per tallar tacons de cuir. Es col·locava un encuny (“troquel”) sobre la base, es trepitjava el pedal i la plataforma superior baixava amb força i colpejava l’encuny. Gràcies al fort cop sortia tallat el tacó. La màquina funcionava amb electricitat i tenia un motor que transmetia la força a través de la corretja.

Fou utilitzada a l’antiga fàbrica Can Melis. Aquesta obrí a finals dels anys vint i es convertí en una de les fàbriques més importants d’Inca en quant a treballadors i producció.

Encara que en els inicis aquests components de la sabata es fessin a les fàbriques, a partir del creixement dels anys cinquanta, començaren a sorgir fabriques auxiliars que es dedicaven exclusivament a fer tacons, soles, mitges soles o plantilles