Peça del mes Maig 2019

Presentació de la Peça del Mes | CONFERÈNCIA

Presentació de la peça del mes de juny: “Els famosos mocasins Kiowa, a càrrec de Pau Rotger, sabater. La peça romandrà al vestíbul del Museu del Calçat i de la Indústria durant tot el mes de juny.

Es tracta d’una màquina dels anys setanta del segle XX fabricada per l’empresa italiana Torielli (fundada el 1924 a Vigevano, Itàlia) i distribuïda a Inca (Mallorca) i Ciutadella (Menorca) per Curtidos Fluxà. Aquesta màquina, la Torielli RSM/80, funciona amb electricitat i disposa de quatre motlles metàl·lics en forma de peu que tenen com a funció emmotllar mocassins Kiowa (fins a dos parells a la vegada).

Moltes d’aquestes màquines foren utilitzades a les diverses fàbriques d’Inca i de la comarca del Raiguer que es dedicaren a fabricar aquest tipus de sabata, com Calçats Amer, Calçats Belard, Calçats Rimaica o Yanko. Els mocassins Kiowa, tot i que varen tenir molt d’èxit als Estats Units i als països punters del continent europeu des de les primeres dècades del segle XX, no arribaren a Mallorca fins els anys seixanta, de la mà de la firma Yanko (Inca, 1961).

L’activitat és gratuïta i no cal inscripció prèvia.