D-dfK3QWkAAKjKe

Presentació de la Peça del Mes | CONFERÈNCIA

Presentació de la peça del mes de juliol: “Les dones i l’aparat, a càrrec de Carmen Ramírez Ramos, repuntadora. La peça romandrà al vestíbul del Museu del Calçat i de la Indústria durant tot el mes de juliol.

 

L’aparat era la fase del procés de fabricació de calçat on es preparaven i cosien els diferents trossos de pell que donarien forma a la futura sabata. En aquesta fase hi trobem un conjunt de tasques successives: el rebaixat,  el trepat i el repuntat. Des que existeixen referències a la fabricació del calçat, l’aparat sempre ha estat una tasca lligada al sexe femení.

Aquesta màquina, la 29-K1, fabricada per l’empresa nord- americana The Singer Manufacturing Company, s’acciona mitjançant un pedal (situat a la part inferior) que posa en funcionament el sistema de corretges i volants que desplacen l’agulla de cosir en moviments ascendents i descendents.  L’arribada d’aquestes màquines a Mallorca durant les darreres dècades del segle XIX agilitzà la producció provocant-ne un augment. Moltes màquines com aquesta foren utilitzades tant a les fàbriques de calçat com a les cases particulars de les dones que realitzaven tasques d’aparat.

L’activitat és gratuïta i no cal inscripció prèvia.